Nou İç Mimarlık - Tasarım ve iç mimarlık

+90 534 236 95 99

Tavan Sistemleri

İç mekan algısında tavan bölümü, dikkat çekmediği düşünülen, ancak mekanın görünüm açısına önemli farklılıklar katan bir kısımdır. Yerleşim ünitelerinin üzerinde tamamlayıcı unsur olması, tavan sistemleri olarak adlandırabileceğimiz çalışmaların oluşmasına zemin hazırlamıştır.
İç mekan algısında tavan bölümü, dikkat çekmediği düşünülen, ancak mekanın görünüm açısına önemli farklılıklar katan bir kısımdır. Yerleşim ünitelerinin üzerinde tamamlayıcı unsur olması, tavan sistemleri olarak adlandırabileceğimiz çalışmaların oluşmasına zemin hazırlamıştır. Farklı malzemeler ile çeşitli renklerde tavan tasarımları yapabilmek mümkündür. Bu tasarımlara verilebilecek örneklerden bir tanesi asma tavan sistemleridir. Tavan bölümünün görünümünü daha şık hale getiren bu çalışmada, elektrik tesisatlarının sıvanarak kapanması da sağlanabilir. Farklı aydınlatma armatürlerinin monte edilmesi ile de sistem, oldukça şık bir görünüme kavuşur. Havalandırma kanallarının tavan kenarlarına monte edilmesi ile güçlü bir sirkülasyona sahip olması amaçlanmıştır. Modüler asma tavan uygulama sistemleri bu montaj uygulamalarının yapıldığı başarılı bir yöntemdir.
 
Son yıllarda iç mekan tavan dekorasyonunda, gergi tavan uygulamaları, renk ve çeşit zenginliği ile artan bir talebe sahiptir. Genellikle aydınlık ve göze hoş gelen manzara resimlerinin belirleyici unsur olarak kullanıldığı bu tavan sistemi, özel malzemeden üretim dekorun, alüminyum çerçevenin üzerine ısıtılıp gerginleştirilerek yapıştırılmasından sonra tavana monte edilmesi ile bitirilen bir dekorasyon işlemidir. Farklı geometrik şekillere sahip tavanların yanı sıra düz köşeli tavanlara da başarıyla uygulanabilmektedir.  Her çalışmada farklı görüntü elde edilmesi, bu sistemin keyifli ve tercih edilir uygulama olmasında ki ana etkenlerden biridir. Uygulanmasının yaygın olduğu mekanlar arasında, düğün salonları, kültür merkezleri, yüzme havuzu ve otel bekleme salonlarını sayabiliriz.
 
Geleneksel tavan uygulamalarının başında ise alçıpan tavan gelmektedir. Uzun yıllar konutların iç mekan tavanlarında farklı modellerde başarı ile uygulamaya alınıp kullanılmıştır. İki karton arasına yerleştirilmiş alçının belli ebat ve modellerde hazırlanarak tavana montajının yapılması ile uygulanan bu sistem, uygun maliyetli ve kullanışlı olması sebebiyle en fazla tercih edilen tavan sistemleri arasında ilk sırada sayılabilir. Yangına dayanıklı modellerinin yanında, suya dayanıklı ve yangına suya dayanıklı çeşitleri bulunmaktadır. Hijyenik bir malzeme olan alçıpanın, bakteri mikrop üretmeme özelliği, pek çok mekanda tercih edilmesinin belirleyici sebebidir. Alçıpan tavan sisteminin, rahat sökülme özelliği ve tekrar monte edilme kolaylığının yanında, nemi içine çekerek, ortam ferahlığını sürekli hale getirmesi, akılda tutulması gereken özellikleridir.